Świąteczny poncz herbaciany

Z prawdziwej herbaty i naturalnego aromatu cytrynowego, bez konserwantów.

9 1/2 szklanki (szklanki na poncz są zazwyczaj mniejsze i mają pojemność 0,15 l)

Składniki:

  • 2 szklanki soku żurawinowego
  • 2 szklanki soku z granatu
  • 1 szklanka Sprite®
  • 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 4 szklanki NESTEA Lemon 1,75 l

Sposób przyrządzania:

  1. Wlać soki, Sprite oraz herbatę do dużej misy na poncz.  

  2. Przygotować krążek z lodu: wlać 2 1/2 szklanki wody do foremki; umieścić ją na płasko w zamrażarce na 2 godziny lub do zamarznięcia.

  3. Następnie wyjąć i ozdobić owocami żurawiny, pestkami granatu oraz plasterkami pomarańczy i cytryny.

  4. Ponownie włożyć do zamrażarki na kolejne 1/2 godziny, a następnie polać wierzch wodą w taki sposób, aby pokryła ona dekorację owocową i raz jeszcze włożyć do zamrażarki aż do zamarznięcia.

  5. Przed podaniem ponczu umieścić foremkę na kilka minut w zimnej wodzie, aby ułatwić wyjęcie lodowego krążka; następnie wrzucić go do ponczu i podawać.

  6. Użyć Nestea Lemon 1,75 l zamiast wody do przygotowywania krążka z lodu – wówczas schłodzi on poncz bez jednoczesnego rozcieńczania go, LUB przygotować kostki lodu z ponczu i wsypać trochę świeżych lub mrożonych owoców żurawiny do każdej z nich, gdy lód nie jest jeszcze ścięty.

  7. Ponownie włożyć do zamrażarki do momentu całkowitego stężenia kostek.