Polędwica z wywarem z herbaty

Czarna herbata znakomicie nadaje się na sos BBQ. Wiedział ktoś?

porcja dla 6 osób

Składniki:

  • 2 polędwice wieprzowe, około 350 g każda można zamienić na 6 filetów z kurczaka, około 125-130 g każdy
  • 4łyżki stołowe koszernej soli
  • 1łyżka stołowa ancho chile w proszku (lub zwykłego chili)
  • 2 ½łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2łyżeczki czosnku w proszku
  • 2łyżeczki suszonego oregano
  • ½łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 4kubki Mrożonej NESTEA Lemon
  • 1kubek świeżego soku z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Na talerzu wymieszać ze sobą przyprawy, sól i pieprz.

  2. Wypłukać i dokładnie osuszyć mięso.

  3. Obtoczyć i dokładnie natrzeć mięso mieszanką przypraw.

  4. Włożyć polędwice do żaroodpornego naczynia do pieczenia o wymiarach ok. 22 cm x 32 cm, owinąć folią i włożyć do lodówki.

  5. W średniej wielkości rondlu doprowadzić czarna herbatę do wrzenia i gotować do zmniejszenia objętości do 1 kubka (około 1,5 godziny) co jakiś czas mieszając.

  6. Po zmniejszeniu objętości herbaty dodać sok pomarańczowy, po czym odlać ½ kubka na pomalowanie dania pędzelkiem.

  7. Pozostałą część mikstury herbaty pozostawić na ogniu do lekkiego zgęstnienia.

  8. Posmarować grill olejem, po czym jedną część nagrzać do wysokiej temperatury, a drugą do średniej.

  9. Przypiekać mięso w wysokiej temperaturze przez 3 minuty, następnie przenieść na część grilla o średniej temperaturze na kolejne 10 minut.

  10. Powtórzyć przypiekanie mięsa od drugiej strony.

  11. Grilować na części o średniej temperaturze aż termometr wskaże 140-150°C.

  12. Pod koniec smażenia cienko posmarować pozostawioną częścią mikstury z czarnej herbaty.

  13. Przenieść wieprzowinę na deskę do krojenia, a przed pokrojeniem nakryć folią aluminiową na 10 minut.

  14. Pociąć w plastry o grubości 0,75 cm i skropić zgęstniałą mieszaniną czarnej herbaty i soku pomarańczowego.