Mojito z herbatą i borówkami

Herbata, owoce, borówki, odrobina mięty! Party w szklance.

porcja dla 6 osób

Składniki:

  • kubka borówek (pozostawić ½ kubka na przybranie)
  • 1/4 kubka listków mięty
  • 1 limonka, pokrojona w 6 cząstek
  • 12 kostek lodu do wymieszania
  • 9 łyżeczek cukru
  • kubka Mrożonej NESTEA Citrus
  • mięta do przystrojenia
  • kostki lodu do wypełnienia szklanek
  • woda sodowa lub gazowana woda mineralna

Sposób przyrządzenia:

  1. Wymieszać (pognieść lub zmiksować) borówki, cząstki limonki, miętę i cukier, aż do rozbicia borówek.

  2. Dodać herbatę i lód, dobrze wstrząsnąć.

  3. Separa amestecul cu afine si imparte-l in 6 pahare inalte (ai grija sa fie cam 3cm de compozitie pe fundul fiecarui pahar )

  4. Odcedzić mieszankę borówek z herbatą, po czym rozlać do 6 wysokich szklanek (około 3,5 cm na dnie szklanki).

  5. Szklanki do połowy napełnić lodem.

  6. Dolać wody sodowej lub gazowanej wody mineralnej.

  7. Przystroić pozostałymi borówkami i miętą.

Citrus Salsa Ceviche

Czy jest coś, czym można się nie zachwycić w orzeźwiającym napoju o przepysznym smaku?

porcja dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kubek Zielonej NESTEA Citrus
  • 1/2 kubka świeżego soku z limonki
  • 1/4kubka świeżego soku z cytryny
  • 4łyżeczki oleju z oliwek extra virgin
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki soli (do smaku)
  • 300g tuszy tuńczyka na sushi
  • 350g gotowanych, mrożonych krewetek, około 26-30 sztuk
  • 2 pomarańcze, obrane i podzielone
  • 1 łyżka stołowa szczypiorku pokrojonego w kawałki o długości ok. 0,5 cm

Przygotowanie:

  1. Składniki wymieszać w misce

  2.  Krewetki rozmrozić i dokładnie wypłukać

  3.  Tuszę tuńczyka pociąć w kostki 1,2 cm

  4.  Dodać tuńczyka, krewetki i kawałki pomarańczy do przybrania i podrzucić. Nałożyć pokrojony szczypiorek.

Caipirinha z zieloną herbatą

Żeby móc posmakować tego napoju nie trzeba koniecznie tańczyć w bikini na platformie podczas karnawału w Rio. Choć byłoby fajnie, czyż nie?

porcja dla 6 osób

Składnik:

  • 1 1/2 kubka świeżego soku ananasowego
  • 6 kubków Zielonej NESTEA Citrus
  • 6 klinów cytryny
  • kawałki ananasa do przybrania kostek lodu

Przygotowanie:

  1. W dzbanku, drewnianą łyżką wymieszać (zgnieść lub zmiksować) kliny cytryny z ½ kubka zielonej herbaty.

  2. Dodać pozostałą część herbaty, soku ananasowego i wymieszać.

  3. Tuż przed podaniem do dzbanka dodać lód

  4. Udekorować każdą szklankę kawałkiem ananasa.

Polędwica z wywarem z herbaty

Czarna herbata znakomicie nadaje się na sos BBQ. Wiedział ktoś?

porcja dla 6 osób

Składniki:

  • 2 polędwice wieprzowe, około 350 g każda można zamienić na 6 filetów z kurczaka, około 125-130 g każdy
  • 4łyżki stołowe koszernej soli
  • 1łyżka stołowa ancho chile w proszku (lub zwykłego chili)
  • 2 ½łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2łyżeczki czosnku w proszku
  • 2łyżeczki suszonego oregano
  • ½łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 4kubki Mrożonej NESTEA Lemon
  • 1kubek świeżego soku z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Na talerzu wymieszać ze sobą przyprawy, sól i pieprz.

  2. Wypłukać i dokładnie osuszyć mięso.

  3. Obtoczyć i dokładnie natrzeć mięso mieszanką przypraw.

  4. Włożyć polędwice do żaroodpornego naczynia do pieczenia o wymiarach ok. 22 cm x 32 cm, owinąć folią i włożyć do lodówki.

  5. W średniej wielkości rondlu doprowadzić czarna herbatę do wrzenia i gotować do zmniejszenia objętości do 1 kubka (około 1,5 godziny) co jakiś czas mieszając.

  6. Po zmniejszeniu objętości herbaty dodać sok pomarańczowy, po czym odlać ½ kubka na pomalowanie dania pędzelkiem.

  7. Pozostałą część mikstury herbaty pozostawić na ogniu do lekkiego zgęstnienia.

  8. Posmarować grill olejem, po czym jedną część nagrzać do wysokiej temperatury, a drugą do średniej.

  9. Przypiekać mięso w wysokiej temperaturze przez 3 minuty, następnie przenieść na część grilla o średniej temperaturze na kolejne 10 minut.

  10. Powtórzyć przypiekanie mięsa od drugiej strony.

  11. Grilować na części o średniej temperaturze aż termometr wskaże 140-150°C.

  12. Pod koniec smażenia cienko posmarować pozostawioną częścią mikstury z czarnej herbaty.

  13. Przenieść wieprzowinę na deskę do krojenia, a przed pokrojeniem nakryć folią aluminiową na 10 minut.

  14. Pociąć w plastry o grubości 0,75 cm i skropić zgęstniałą mieszaniną czarnej herbaty i soku pomarańczowego.

Grzana herbata świąteczna

Z prawdziwej herbaty i naturalnego aromatu cytrynowego, bez konserwantów.

9 szklanek (porcje 0,2 l)

Składniki:

  • 3 szklanki soku żurawinowego
  • 6 szklanek NESTEA Lemon 1,75 l
  • 6 niewielkich lasek cynamonu

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotować sok żurawinowy z NESTEA  Lemon.

  2. Dodać laski cynamonu i żurawinę, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

  3. Podawać gorące.

Świąteczny koktajl herbaciany

Z prawdziwej herbaty i naturalnego aromatu cytrynowego, bez konserwantów.

7 1/2 szklanki (porcje 0,2 l)

Składniki:

  • 3 szklanki NESTEA Lemon 1,75 l
  • 1 szklanka soku pomarańczowego (np. Cappy)
  • 3 szklanki Sprite®
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki świeżej mięty
  • Plasterki cytryny i pomarańczy

Sposób przyrządzania:

  1. Zmieszać miętę z sokiem z cytryny.

  2. Połączyć mrożoną herbatę i sok pomarańczowy z cytryną i miętą w dużym dzbanku na warstwie lodu.

  3. Dodać plasterki cytryny i pomarańczy, a następnie dobrze wymieszać i dodać Sprite.

  4. Ponownie wymieszać i podawać.

  5. Amesteca din nou si totul e gata de servire!

Świąteczny poncz herbaciany

Z prawdziwej herbaty i naturalnego aromatu cytrynowego, bez konserwantów.

9 1/2 szklanki (szklanki na poncz są zazwyczaj mniejsze i mają pojemność 0,15 l)

Składniki:

  • 2 szklanki soku żurawinowego
  • 2 szklanki soku z granatu
  • 1 szklanka Sprite®
  • 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 4 szklanki NESTEA Lemon 1,75 l

Sposób przyrządzania:

  1. Wlać soki, Sprite oraz herbatę do dużej misy na poncz.  

  2. Przygotować krążek z lodu: wlać 2 1/2 szklanki wody do foremki; umieścić ją na płasko w zamrażarce na 2 godziny lub do zamarznięcia.

  3. Następnie wyjąć i ozdobić owocami żurawiny, pestkami granatu oraz plasterkami pomarańczy i cytryny.

  4. Ponownie włożyć do zamrażarki na kolejne 1/2 godziny, a następnie polać wierzch wodą w taki sposób, aby pokryła ona dekorację owocową i raz jeszcze włożyć do zamrażarki aż do zamarznięcia.

  5. Przed podaniem ponczu umieścić foremkę na kilka minut w zimnej wodzie, aby ułatwić wyjęcie lodowego krążka; następnie wrzucić go do ponczu i podawać.

  6. Użyć Nestea Lemon 1,75 l zamiast wody do przygotowywania krążka z lodu – wówczas schłodzi on poncz bez jednoczesnego rozcieńczania go, LUB przygotować kostki lodu z ponczu i wsypać trochę świeżych lub mrożonych owoców żurawiny do każdej z nich, gdy lód nie jest jeszcze ścięty.

  7. Ponownie włożyć do zamrażarki do momentu całkowitego stężenia kostek.

Owocowe Smoothie

Z ekstraktem z zielonej herbaty, bez konserwantów i barwników

2 porcje (1 porcja = 315 ml)

Składniki:

  • 1dojrzałe mango
  • 4łyżki jogurtu naturalnego
  • 300 mlNestea Green Tea Citrus
  • odrobina wanilii

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, miksuj do momentu, aż uzyskasz kremową
    konsystencję.

  2. Podawaj schłodzony.

Sałatka z awokado i gruszką w winegrecie z zielonej herbaty

Z ekstraktem z zielonej herbaty, bez konserwantów i barwników

2 porcje

Składniki:

  • 100 grukoli
  • 1dojrzałe awokado
  • 1gruszka
  • garść pestek słonecznika
  • 4łyżki Nestea Green Tea Citrus
  • 3łyżki oliwy z oliwek
  • 10listków świeżej mięty
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

  1. Listki mity posiekać drobno tylko raz, żeby aromat nie uciekł w deskę do krojenia.

  2. Posiekaną miętę zmieszać dokładnie z oliwą, Nestea Green Tea Peach, sokiem
    z cytryny oraz solą.

  3. Awokado obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry.

  4. Podobnie z gruszką.

  5. Na rukoli położyć na przemian plastry gruszki i awocado.

  6. Następnie posypać pestkami
    słonecznika i polać winegretem.

Marynowane krewetki podawane na grzankach

Z ekstraktem z zielonej herbaty, bez konserwantów i barwników

2 porcje

Składniki:

  • 10tygrysich krewetek
  • 150Nestea Green Tea Lemon
  • 2ząbki czosnku
  • 1łyżkę naturalnego miodu
  • jedna papryka chilli lub pepperoni
  • szczypta soli
  • pół bagietki

Sposób przyrządzania:

  1. Papryczkę i czosnek drobno posiekać.

  2. Całość wymieszać z miodem i Nestea.

  3. Rozmrozić krewetki jeżeli jest taka potrzeba.

  4. Dodać Nestea Green Tea Lemon oraz pozostałe składniki.

  5. Następnie odstawić na 30 min do lodówki.

  6. W tym czasie bagietkę należy pokroić na małe kanapeczki.

  7. W czasie smażenia krewetek
    włożyć do piekarnika nagrzanego do 250°C na kilka minut w programie grill.

  8. Krewetki wraz z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut.

  9. Posypać odrobiną soli.

  10. Gotowe krewetki podawać na grzankach.

Makaron z kurczakiem w sosie z zielonej herbaty

Z ekstraktem z zielonej herbaty, bez konserwantów i barwników

2 porcje

Składniki:

  • 300 gpiersi z kurczaka oczyszczonej z kości i błon
  • 400 mlNestea Green Tea Lemon
  • 3łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3łyżki sezamu
  • sparzona skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 300 gpełnoziarnistego makaronu spaghetti

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.

  2. Kurczaka posypać pieprzem oraz pokroić w drobne paseczki.

  3. Następnie przysmażyć na rozgrzanej patelni wraz z olejem, aż kurczak się zarumieni.

  4. Dodać sos sojowy do kurczaka.

  5. Od tej pory podlewać kurczaka Nestea po 100 ml.

  6. Za każdym razem sos będzie się redukować.

  7. Smażenie należy skończyć, gdy skończy się ostatnia porcja Nestea.

  8. Sezam wsypać na osobną patelnię.

  9. Trzymać na średnim ogniu aż się zarumieni, uważając, aby nie spalił się.

  10. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z kurczakiem, wymieszać dokładnie i posypać sezamem.

  11. Można przyozdobić skórką z cytryny.

Czekolada do picia z Nestea o smaku truskawkowo-aloesowym i chałwą

Z ekstraktem z zielonej herbaty, bez konserwantów i barwników

4 porcje

Składniki:

  • 150 gczekolady gorzkiej
  • 350 mlNestea Green Tea Strawberry Aloe Vera
  • 1łyżka cukru pudru
  • 100 gsezamu
  • 2łyżki miodu spadziowego

Sposób przyrządzania:

  1. Czekoladę rozpuścić wraz z Nestea w misce nad garnkiem, w którym gotuje się woda,

  2. czyli w tzw. kąpieli wodnej.

  3. Do rozpuszczonej czekolady dodać cukier puder, następnie dokładnie wymieszać.

  4. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, aż się zarumieni.

  5. Ostudzić, zmielić w młynku do kawy.

  6. Na końcu wymieszać z miodem i odstawić na 1h do lodówki.

NOWOŚCI

  • Nestea Słoneczna Wiśnia

    Nestea Słoneczna Wiśnia