Czym jest mrożona herbata?
 

Czy mrożona herbata to po prostu zimna herbata? Trochę tak, ale ważne jest, by wiedzieć, że nazwa „mrożona herbata” może tak naprawdę odnosić się do wielu różnych rzeczy.

Aby naprawdę ją zrozumieć, należy przyjrzeć się dwóm rzeczom. Po pierwsze, jej historii, a po drugie – temu, w jaki sposób jest ona podawana na całym świecie.

 

Gdzie się to wszystko zaczęło?

Ludzie piją herbatę od tysięcy lat, ale mrożona herbata pojawiła się mniej więcej dopiero w czasach, w których mieliśmy już możliwość przechowywania lodu.

Podobno gdy lód stał się produktem handlowym, ludzie szybko zaczęli eksperymentować i w połowie XIX w. pojawił się pierwszy znany przepis na mrożoną herbatę (o którym dziś wiemy) w książce kucharskiej pt. Housekeeping in Old Virginia.

Ale prawdziwa chwila chwały mrożonej herbaty miała miejsce na Światowej wystawie 1904 r. w St. Louis. Handlujący herbatą Richard Blechynden podobno rozdawał próbki swojej indyjskiej herbaty, ale nikt nie chciał jej pić w tak upalny dzień. Niezrażony Blechynden postanowił ochłodzić swój napar, przelewając go przez zimne rury. Ta mikstura – lodowata, świeżo parzona herbata – okazała się wielkim hitem.

Blechynden ruszył w drogę, zabierając ze sobą swój pomysł. W końcu przybył do Nowego Jorku, gdzie rozdawał spragnionym kupującym kolejne próbki. Opowieści o mrożonej herbacie szybko rozeszły się po całych Stanach Zjednoczonych...

 

A co było później?

Mrożona herbata rzeczywiście przyjęła się w czasach prohibicji, kiedy najwyraźniej została uznana za doskonałą alternatywę dla alkoholu. Mrożona herbata, niedroga i o odświeżającym smaku, stała się jeszcze bardziej popularna dzięki temu, że można ją było przygotowywać w domu. Dodawano do niej różne kombinacje świeżych owoców (zwłaszcza cytryny) i cukru, by zwiększyć jej słodycz. W swojej książce kucharskiej Southern Cooking z 1928 r. pani Dull pisze: „Mrożoną herbatę należy podawać z cytryną lub bez, z gałązką mięty, truskawkami, wiśniami, plasterkiem pomarańczy lub ananasa”.

Jest to więc lód, herbata i owoce – i to wszystko?

Nie zawsze. Tak naprawdę to dopiero zaczynamy...

 

 

Istnieje cały świat mrożonej herbaty

Jedną z najlepszych rzeczy związanych z mrożoną herbatą jest to, jak zmienia się ona w zależności od tego, gdzie jesteś. NESTEA zawiera ekstrakt z herbaty i oferuje ponad 20 nut aromatycznych, jednak to nic w porównaniu z oryginalnymi i niezwykłymi odmianami, dostępnymi na całym świecie. Jeśli chcesz uzyskać kilka pieczątek w paszporcie, zobacz listę kilku miejsc, które po prostu trzeba odwiedzić:

 

Chiny

Choć kraj ten jest legendarnym miejscem narodzin herbaty, mrożona wersja tego napoju dopiero zaczyna się w nim przyjmować. Chińczycy, mający do dyspozycji bogatą różnorodność herbat i ziół, zazwyczaj nie słodzą mrożonej herbaty. Zamiast tego skupiają się po prostu na wydobyciu naturalnych aromatów z liści i ziół. Oprócz herbaty czarnej i zielonej, Chińczycy są znani z dodawania do swojej herbaty aromatów ziołowych oraz oolong.

 

Hongkong

Yuanyang, składająca się w dwóch trzecich z mrożonej herbaty i w jednej trzeciej z mrożonej kawy, stała się w Hongkongu tradycją. Każdy, kto ją przyrządza, twierdzi, że ma swój własny przepis. Ta mleczna mikstura może być podawana w wersji bardzo mocno schłodzonej z lodem lub na ciepło jako napój śniadaniowy.

 

Japonia

Japończycy traktują mrożoną herbatę bardzo poważnie. Sklepy spożywczo-przemysłowe w Japonii oferują mrożoną herbatę w prawie wszystkich możliwych smakach, ale faworytami są niesmakowe, niesłodzone odmiany zielonej herbaty i herbaty oolong. Japonia jest z pewnością najlepszym miejscem na wakacje dla fanów mrożonej herbaty.

 

Korea Południowa

W Korei Południowej nie istnieje preferowana odmiana herbaty. W rzeczywistości popularnych jest tam tyle jej rodzajów, że trudno jest śledzić je wszystkie. Popularne odmiany obejmują herbatę z kukurydzy (oksus cha) i jęczmienia (bori cha) o zdrowym, gorzkim smaku. Mrożona herbata w Korei Południowej jest podawana w postaci schłodzonej lub w temperaturze pokojowej, ale jednak rzadko z lodem.

 

Tajlandia

Tajlandia ma bardzo indywidualne podejście do mrożonej herbaty. Cha Yen lub herbata tajska jest przyrządzana na bazie herbaty cejlońskiej i mleka (zagęszczonego, kokosowego i pełnotłustego). Dodatkowego smaku nadadzą jej przyprawy, takie jak cynamon, anyż, wanilia, mielony owoc tamaryndowca i kardamon. Nadają one mrożonej tajskiej herbacie charakterystyczny pomarańczowy kolor.

 

Indie

Nie można mówić o indyjskiej herbacie, nie wspominając o masala chai. Ta mieszanka czarnej herbaty i aromatycznych ziół oraz przypraw jest od wieków bardzo popularna w Indiach. Jej mrożona wersja stała się więc ulubioną w tym kraju w sposób naturalny. Hindusi przygotowują bardzo mocny napar, dodając dużą ilość cukru i przyprawiając cynamonem, kardamonem, imbirem i odrobiną mleka.

 

Europa

Mieszkańcy Szwajcarii piją więcej mrożonej herbaty na mieszkańca niż w jakimkolwiek innym kraju w Europie.  W Europie popularna jest nie tylko herbata czarna, ale także i zielona. 

 

Ameryka Południowa

Kontynent ten rozwinął własną kulturę picia herbaty, odrębną od pozostałej części świata. Yerba mate – roślina pochodząca z Amazonii – stanowi podstawę popularnego naparu mate cocido. Tak samo jak w przypadku mrożonej herbaty, można go podawać na zimno z owocami, tworząc słodki, orzeźwiający napój – idealny dla ciepłego klimatu Ameryki Południowej.

 

Stany Zjednoczone

Cały świat kocha mrożoną herbatę, ale w Stanach Zjednoczonych ta miłość jest nad wyraz widoczna. Amerykanie świętują Narodowy dzień mrożonej herbaty (10 czerwca) i konsumują średnio trzy miliardy litrów mrożonej herbaty rocznie. Amerykańska mrożona herbata jest prosta i klasyczna – ciemna herbata z lodem, kilka łyżeczek cukru i owoce o mocnym smaku, podawane w wysokich szklankach (które w Stanach Zjednoczonych nazywają „szklankami do mrożonej herbaty”).

 

Co jest takiego dobrego w herbacie?

Oprócz wspaniałego smaku i tego, że jest ona najważniejszym składnikiem mrożonej herbaty, posiada bogatą, fascynującą historię. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej na temat herbaty. 

 

Chcesz dowiedzieć się więcej o NESTEA?

Podoba Ci się myśl o mrożonej herbacie? Na pewno będziesz też cieszyć się mrożoną herbatą NESTEA, dostępną w ponad 20 różnych nutach aromatycznych na całym świecie.